HTML

Ők szóltak be

Itt lövöldözök

2008.02.19. 10:32 2econdSkin

Csillagokról és egyebekről

Neil Gaiman egy isten. Ezt már asszem mondtam, de ugye ismétlés a satöbbi satöbbi. Mindenesetre, amibe ez a fickó belelógatja a kicsi ujjacskáját, az már rossz nem lehet. Jelen esetben filmről van szó, sajnos nem az Amerikai istenek, de azért nem panaszkodom.



Noha a magyarországi mozikban már októberben vászonra került, errefelé még nem igazán tört be a Stardust.  (Vagy csak én nem tudok róla, tekintve, hogy Szatmárnémeti egykori három mozijából mára már egy sem működik). Tegnap este került annyi szabadidőm, hogy becsempésszek a programomba egy filmnézést, és így került be a képbe a Csillagpor moziból kamerával felvett, egyébként egész okés minőségű verziója.

Elöljáróban csak annyit mondok, hogy a Csillagpor: mese. Érzelmes, de nem érzelgős, poénos, de nem röhejes, és romantikus, de nem nyálas. Tehát egy szép mese. Olyan, amelyik egyformán merít a népmesék, a mitológia, a történelem és a klasszikus fantasy világából, ezeknek minden sztereotip kellékével, teszi ugyanakkor mindezt a maga jellegzetesen Gaiman-i stílusában: a kliséket sutba vágva, vagy legalábbis átalakítva. A "lehoznám neked a csillagot is az égről"  vezérelvű tündérmese azonban messze nem gyerekeknek szól. Egy átlagos gyermek hóttziher nem fogja érteni/értelmezni/értékelni a három boszorkánynővér állatbelezgetéseit, a hercegi henteléseket, a halott trónörökös-jelöltek kísérteteit, illetve a marcona kalózkapitány kán-kánra történő seggrázását - női alsóneműben, hogy a többi apróságról ne is beszéljek.

Párhuzamos világok, varázslatok, ármánykodások, a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig megbűnhődik: most akkor miben különbözik a Csillagpor például a Narniától vagy a Harry Pottertől? Vagy adott esetben az égből pottyant Yvaine miért volna másabb, mint az Ötödik elem Leeloo-ja? És különben is: miért tudna a Stardust többet, mint más, "hasonló" mese? Elég, ha azt mondom, hogy kevésbé kavarodik fel az ember gyomra nézés közben? Hogy nem akarod egy körömvágó ollóval végigvagdosni a nyálgombóc főhős ereit az első öt perc után? Aki megnézi a filmet, majd eldönti.

2 komment

Címkék: ajánló


A bejegyzés trackback címe:

https://2econdskin.blog.hu/api/trackback/id/tr9345330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thomas bertok 2008.02.20. 11:39:45

na esztet mán szeressük. tőtöm is... ;)

Krisz 2008.02.22. 10:49:30

Még tavaly megnéztem...és naaaggyooon jóóó! :D
Mondjuk az kicsit kínos lenne, ha mi is ugyanúgy világítanánk, s pláne, ha a nemtettszésünk piros aurával boldogítana, mondjuk. De ez már csak agymenés, viszont nem biztos, hogy olyan vicces lenne. Találkozol egy régi ismerőssel, akit már az oviban is utáltál, erre a hogyvagyolás után tűzpirosan szikrázna a levegő körülötted. Legalább nem kellene válaszolni, adná magát. :)) Ezen röhögtünk a lányokkal egy hétig.
A filmhez visszatérve...ajánlom mindenkinek! :)
süti beállítások módosítása